Skip to content

Karangan Sekolah Rendah – Hobi yang berfaedah

Teknik menulis karangan

Hobi ialah kegemaran yang kita lakukan pada waktu lapang.Kita harus memilih hobi yang berfaedah yang mendatangkan kebaikan kepada kita.

Antara hobi yang berfaedah ialah membaca buku. Dengan membaca buku, kita dapat memperkaya perbendaharaan kata. Kita juga dapat menambah pengetahuan. Membaca buku cerita pula dapat memberi kita hiburan dan keseronokan.

Memancing ikan juga hobi yang berfaedah. Kita dapat memupuk kesabaran dalam diri kita melaui memancing kerana kita perlu menunggu agak lama sebelum pancing kita mengena. Memancing juga memberi kita peluang untuk menenangkan fikiran.

Selain itu, hobi mengumpulkan barangan antik juga sangat berfaedah. Penggemar hobi ini akan mendapat kepuasan terrsendiri daripada barangan antik yang dikumpulkan. Dia juga dapat memperoleh keuntungan jika dia menjual barangan antik tersebut kerana barangan antik itu biasanya sangat bernilai.

Oleh itu, setiap orang harus mengamalkan hobi. Dengan adanya hobi, kita dapat menghabiskan masa lapang kita secara berfaedah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *