Skip to content

Rangka Karangan STPM – Fakta Rokok

menulis karangan

Perokok terdedah kepada risiko diserang sakit jantung, kanser, dan katarak. Oleh itu, kesedaran orang ramai tentang bahaya tabiat menghisap rokok amat penting.

Fakta Rokok Global

Asap rokok toksik! Ramai yang tahu tetapi buat tidak tahu dan masih mahu. Malah ada yang tegar merokok meskipun nyawa sudah seperti telur di hujung tanduk! Amalan merokok semakin menjadi budaya melibatkan bukan sahaja golongan dewasa tetapi juga remaja, baik lelaki mahu pun perempuan. Pun bagi mereka yang mungkin tersasar jauh, merokok berpuluh-puluh tahun, berhenti merokok bukan suatu yang mustahil!

Jumlah perokok seluruh dunia dianggarkan sekitar 1.15 bilion orang. Daripada jumlah itu, lebih 80 peratus perokok adalah di negara-negara berpendapatan rendah dan sederhana. Lebih kurang 15 bilion rokok dijual setiap hari atau 10 juta setiap minit. Dalam kalangan remaja di seluruh dunia yang berumur antara 13 dan 15 tahun, dianggarkan seorang daripada lima orang adalah perokok.

Secara kasar, 60,000 hingga 100,000 kanak-kanak di seluruh dunia mula merokok setiap hari dan separuh daripada jumlah itu di negara-negara Asia. Di Amerika Syarikat mendapati kecenderungan kanak-kanak yang merokok untuk menjadi penagih dadah adalah 13 kali ganda berbanding kanak-kanak yang tidak kerap merokok!


FAKTA PEROKOK MALAYSIA

Ribuan rakyat Malaysia mempunyai berat badan berlebihan, tidak aktif dan terlalu banyak menghisap rokok. Fakta “Info Sihat” Kementerian Kesihatan mengenai senario dan tabiat merokok di Malaysia menunjukkan hampir separuh daripada lelaki Malaysia merokok. Setiap hari sekitar 45 hingga 50 remaja bawah umur 18 tahun mula merokok. Statistik bilangan remaja perempuan yang merokok meningkat 8 peratus dari tahun 2005 hingga 2010. Tahun 2004: secara keseluruhannya hampir seorang daripada lima remaja adalah perokok.

Kes kanser paru-paru dalam negara bertambah dengan kadar 17 peratus setahun dan tabiat merokok juga dipercayai akan menyebabkan hampir setengah juta kes penyakit koronari (jantung). Kajian Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan 2010: tabiat merokok menyebabkan kematian kira-kira 18,000 orang setahun. Lebih lima juta perokok tegar negara ini membelanjakan sekitar RM15 juta sehari untuk membeli rokok. Ini bermakna RM5.8bilion setahun.


Penutup karangan mengenai ROKOK

Beban menyedarkan rakyat tentang bahaya merokok sewajarnya bukan sahaja digalas kerajaan. Pelbagai pihak perlu ‘turun padang’ dengan melaksanakan kempen kesedaran anti merokok. Kita perlulah mendukung amalan gaya hidup sihat dalam setiap aktiviti yang dijalankan terutama bebas daripada amalan merokok yang memudaratkan kesihatan. Insaflah semua, bebaskan alam kita daripada pencemaran asap rokok.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page