Skip to content

Nota Komsas Tingkatan 3 – Cerpen Bawod

Komsas Cerpen Bawod

Cerpen Bawod karya Janathan Kandok merupakan Komsas Tingkatan 3. Berikutnya tema, persoalan, sinopsis, watak perwatakan, latar, nilai dan pengajaran cerpen ini.

Tema Cerpen Bawod

Tema cerpenBawod ialah persahabatan yang utuh antara manusia dengan haiwan peliharaannya. Beluntung bersahabat baik dengan kambing (Bawod) dan kerbau(Tuyog) peliharaannya.

Beluntung memiliki dua ekor haiwan peliharaan yang dianggap seperti sahabatnya, iaitu Bawod, seekor kambing dan Tuyog, seekor kerbau. Dia sangat menyayangi dan sering bersamasama binatang itu. Dia membawa binatang itu ke sekolah dan berasa risau apabila binatang itu tidak kelihatan. Melalui hubungannya dengan kedua-dua ekor haiwan ini, Beluntung belajar erti kehidupan dan pengorbanan daripada sahabat.


Persoalan Cerpen Bawod

Kekuatan kasih sayang pengikat kebahagiaan sesebuah keluarga
Contoh Peristiwa: Ibu Beluntung melarang anaknya turun dari rumah kerana dia bimbang akan keselamatan Beluntung apabila hujan lebat dan tiupan angin kencang.

Kegigihan seorang murid dalam mengejar impian
Contoh Peristiwa: Beluntung gigih menuntut ilmu untuk mencapai impiannya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan darjah enam yang bakal ditempuhinya dengan sanggup berhujan dan menunggang kerbau untuk ke sekolah.

Bertanggungjawab dalam melakukan sesuatu tugasan.
Contoh Peristiwa: Cikgu Rambuyat mengajar murid-murid darjah enam dalam mata pelajaran Ilmu Alam dengan penuh rasa tanggungjawab.

Rasa Bersyukur terhadap kerajaan yang diperoleh
Contoh Peristiwa: Bapa mengadakan kenduri kesyukuran atas kejayaan cemerlang Beluntung dalam peperiksaan darjah enam yang dianggap kejayaan yang memecahkan rekod bagi Kampung Layong

Rajin menimba ilmu pengetahuan walaupun menimpa pelbagai halangan
Contoh Peristiwa: Beluntung amat rajin ke sekolah walaupun hujan lebat kerana keinginannya untuk berjaya dalam peperksaan darjah enam. Dia terpaksa menempuh jalan yang berlumpur dan air sungai yang deras dengan Tuyog dijadikan kenderaan untuk ke sekolah

Persoalan berdikari
Contoh Peristiwa: Beluntung tidak mahu menyusahkan kedua-dua orang tuanya sebaliknya dia bersendirian ke sekolah dengan bantuan Tuyog yang digunakan sebagai kenderaan dalam menempuh jalan yang berlumpur dan air sungai yang deras

Amalan hidup bermasyarakat dalam kalangan penduduk kampung
Contoh Peristiwa: Penduduk Kampung Layoung menghadiri majlis kenduri kesyukuran sempena meraikan kecermelangan Beluntung dalam peperiksaan darjah enam dan mereka bergotong-royong menyediakan makanan tersebut.


Sinopsis Cerpen Bawod

Cerpen Bawod mengisahkan hubungan yang akrab antara Beluntung dengan dua ekor haiwan peliharaannya, Tuyog yang merupakan seekor kerbau dan Bawod yang merupakan seekor kambing. Cerita bermula apabila pada suatu petang hujan lebat telah turun di kampung Beluntung menyebabkan air Sungai Layong telah melepasi paras tebing dan menenggelamkan rumput-rumput di halaman rumah Beluntung yang terletak berhampiran sungai itu. Keadaan ini mengundang keresahan di jiwa Beluntung kerana memikirkan keselamatan nyawa dua ekor haiwan peliharaannya, Tuyog dan Bawod. Dalam keadaan hujan yang lebat dan angin yang kencang, Beluntung turun dari rumah untuk mencari dan menyelamatkan haiwan-haiwan peliharaannya itu daripada mati lemas walaupun tindakannya itu dilarang oleh ibunya. Namun, dia berasa kecewa apabila pencariannya itu tidak berhasil.

Keesokan harinya, pada awal-awal pagi, Beluntung telah turun ke tanah mencari haiwan-haiwan peliharaannya berbekalkan lampu suluh. Namun, Beluntung berasa sedih kerana dia masih gagal menemukan haiwannya itu dan menyangkakan haiwannya itu telah mati lemas. Setelah dia selesai membasuh kakinya di sungai, dia akhirnya menemukan haiwan-haiwan peliharaannya itu berdekatan dengan pokok nangka yang rimbun. Beluntung berusaha memanaskan badan kambingnya, Bawod yang kesejukan dengan menyalakan unggun api dan memberikan kambingnya itu makan pucuk ubi kayu. Akhirnya, kambingnya dapat diselamatkan daripada mati kesejukan.

Beluntung menggunakan khidmat kerbaunya, Tuyog yang ditungganginya setiap hari untuk ke sekolah. Dia terpaksa menggunakan khidmat kerbaunya untuk meredah air sungai yang agak dalam. Sesampainya di sekolah, Beluntung akan menambat kerbaunya, Tuyog pada pohon kelapa di halaman sekolahnya. Beluntung gigih ke sekolah memandangkan dia akan menghadapi peperiksaan darjah enam yang tinggal dua bulan sahaja lagi. Beluntung tekun belajar tatkala Cikgu Rambayut mengajarkan mata pelajaran Ilmu Alam di kelasnya. Sewaktu rehat, Beluntung akan pergi mendapatkan kerbaunya, Tuyog yang tertambat pada pohon kelapa.

Beluntung sering menjadi bahan ejekan kawan- kawannya seperti Basil kerana tindakannya membawa kerbau yang ditungganginya, Tuyog ke sekolah. Beluntung tidak mengendahkan usikan dan ejekan kawan-kawannya kerana sememangnya dia amat memerlukan khidmat kerbaunya untuk membawanya ke sekolah disebabkan jalan berlumpur dan beberapa batang sungai perlu diharungi.

Seperti biasa, suatu pagi dalam keadaan masih hujan renyai-renyai, Beluntung tekad ke sekolah dengan menunggang kerbaunya, Tuyog dengan memakai baju hujan. Tetapi, pada kali ini, kambingnya, Bawod turut mengekorinya hingga ke sekolah walaupun terpaksa meredah hujan yang lebat dan mengharungi air sungai. Kegigihan Bawod menyuntik suatu semangat kepada Beluntung untuk belajar bersungguh-sungguh demi peperiksaan darjah enam yang kian hampir. Pada waktu rehat, Beluntung menuju ke tempat Bawod dan Tuyog ditambat namun dia melihat kambingnya telah tiada. Rupa-rupanya, kambingnya telah masuk ke dalam bilik darjahnya sehingga menyebabkan dia diusik lagi oleh kawan-kawan sekelasnya. Beluntung menambat kambingnya, Bawod pada sebatang pohon.

Ketika di dalam kelas, Beluntung mendengar suara kerbaunya menguak dan disusuli dengan suara kambingnya. Dia menyangkakan kerbaunya diganggu oleh anjing, tetapi sangkaannya meleset apabila dia mendapati leher kerbaunya telah terjerut tali. Setelah membuka ikatan tali yang melilit leher Tuyog, Beluntung kembali ke kelasnya. Beluntung berasa kesabarannya tercabar apabila Basil telah membuang buku-bukunya ke lantai. Berlaku pertengkaran kecil antara mereka. Cikgu Rambuyat meminta Basil memungut buku Beluntung semula dan memohon maaf. Beluntung tidak mahu berkelahi dengan Basil kerana dia bertekad untuk fokus dalam pelajarannya dan menjadi salah seorang pelajar terbaik di SRK Timbang Pasir. 

Pada suatu pagi, Beluntung telah menyertai Pesta Lumba Kerbau peringkat Kampung Layong. Dia menunggangi Tuyog ketika menyertai perlumbaan itu. Dia berjaya memenangi perlumbaan itu dengan memperoleh hadiah sebanyak RM10.00. Dia memutuskan untuk membeli seekor kambing lain dengan menggunakan wang kemenangannya itu supaya kambingnya, Bawod mempunyai kawan. Sebelum dia pergi ke Pesta Lumba Kerbau, bapanya berpesan kepadanya agar menambat Bawod pada pohon nangka. Pagi itu, bapa dan ibunya tidak turut pergi ke pesta itu hingga mengundang pertanyaan di hati Beluntung. 

Beluntung mengenang kembali peristiwa yang berlaku pada seminggu yang lalu. Bapanya berasa amat girang apabila Beluntung berjaya lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan darjah enam. Lebih membanggakan bapanya, hanya dua orang anak Kampung Layong yang mempunyai sijil darjah enam tetapi mereka sekadar lulus sahaja berbanding dengan Beluntung yang lulus dengan cemerlang. Beluntung turut teringat akan kata-kata bapanya perihal dirinya boleh menjadi seorang guru apabila besar kelak. 

Beluntung berasa hairan apabila melihat banyak orang kampung berada di rumahnya dan di sungai berhampiran dengan rumahnya selepas dia pulang dari Pesta Lumba Kerbau. Beluntung mencari ibunya di dapur dan mendapati ibunya sedang memasak sambil tertawa riang bersama jiran. Selepas memeluk ibunya, dia mencari bapanya dan mendapati bapanya duduk tenang sahaja sambil sesekali tergelak mendengar perbualan rakan- rakannya di halaman rumah. Beluntung tersenyum apabila bapanya memaklumkan kehadiran ramai orang kampung ke rumah mereka kerana bapanya akan mengadakan kenduri kesyukuran.

Namun begitu, Beluntung terkejut hingga menyebabkan dia tersungkur dan pengsan buat seketika akibat tersadung tunggul kayu sewaktu berlari mendapatkan kambingnya. Bawod sudah disembelih untuk dijadikan lauk kenduri bagi meraikan kejayaan cemerlangnya dalam peperiksaan darjah enam. Beluntung menangis apabila kambing peliharaan yang dianggap sebagai sahabat baiknya itu telah mati disembelih. Orang kampung memujuk Beluntung. Begitu juga dengan bapanya yang memeluk Beluntung dan berasa kesal atas tindakannya yang tidak berbincang lebih dahulu dengan anaknya itu.


Binaan Plot Cerpen Bawod

CerpenBawod dimulakan dengan kisah Beluntung yang berasa cemas dan resah apabila haiwan- haiwan peliharaannya, seekor kambing dan seekor kerbau disangkakan mati lemas akibat limpahan air sungai di halaman rumahnya yang terletak berhampiran Sungai Layong.

Penulis memerihalkan kisah Beluntung yang gigih ke sekolah dengan menunggang kerbau peliharaannya, Tuyog walaupun terpaksa meredah hujan lebat dan jalan berlumpur kerana peperiksaan darjah enam kian hampir.

Beluntung dicemuh dan dipermainkan oleh kawan-kawannya kerana dia telah membawa kerbau peliharaannya ke sekolah. Dia dicemuh dan dikatakan berbau kerbau. Keadaan menjadi lebih tegang apabila pada suatu hari, kawan sekelasnya, iaitu Basil telah mencampakkan buku-bukunya ke lantai hingga menyebabkan tercetus pertengkaran kecil.

Beluntung berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan darjah enam. Selain itu, Beluntung juga berjaya menjuarai perlumbaan kerbau dalam Pesta Lumba Kerbau peringkat kampungnya. Ketika pulang dari Pesta Lumba Kerbau, Beluntung kehairanan apabila mendapati banyak orang kampung berada di rumahnya. Beluntung gembira apabila mengetahui bapanya akan mengadakan kenduri kesyukuran sebagai meraikan kejayaannya dalam peperiksaan darjah enam.

Beluntung terkejut apabila mendengar Bawod menjerit-jerit. Ketika dia menuju ke arah Bawod itu, kakinya telah tersepak tunggul kayu lalu menyebabkan dia pengsan seketika. Setelah sedar dari pengsan, Beluntung menangis semahu-mahunya apabila mendapati Bawod, kambing peliharaan yang dianggap sebagai sahabatnya itu telah disembelih untuk dijadikan lauk kenduri kesyukuran itu.


Watak Perwatakan Cerpen Bawod

 • Anak tunggal dalam keluarganya.
 • Berumur dua belas tahun dan bersekolah dalam darjah enam di Sekolah Rendah Kerajaan Timbang Pasir.
 • Dia mempunyai dua ekor haiwan peliharaan, iaitu Tuyog dan Bawod.
 • Penyayang dan prihatin terhadap haiwan peliharaannya.
 • Bersikap rasional dalam membuat keputusan.
 • Gigih dalam menuntut ilmu.
 • Penyabar apabila diejek oleh kawan-kawan sekelasnya.
 • Bijak dalam pelajaran.
 • Seorang yang patuh akan arahan bapanya.
 • Seekor kambing peliharaan Beluntung.
 • Bersifat seperti manusia apabila bersahabat baik dengan Tuyog, seekor kerbau.
 • Seekor kambing yang sangat setia kepada tuannya, Beluntung dan kepada sahabatnya, Tuyog.
 • Bawod menjadi haiwan sembelihan untuk dijadikan hidangan dalam kenduri kesyukuran sempena meraikan kejayaan Beluntung.
 • Seekor kambing yang penakut akan air hujan dan air sungai.

Bersifat gigih
Contoh: Bawod gigih apabila sanggup meredah air sungai dan memijak lumpur ketika mengekori Tuyog yang membawa Beluntung ke sekolah

 • Seekor kerbau peliharaan Beluntung.
 • Tuyog dijadikan haiwan tunggangan Beluntung ke sekolah pada setiap hari.
 • Bersifat seperti manusia apabila bersahabat baik dengan Bawod, seekor kambing.
 • Sangat setia kepada tuannya, Beluntung.
 • Kerbau yang suka berendam dalam air sungai.

Gigih
Contoh: Tuyog gigih apabila sanggup meredah air sungai dan lumpur ketika membawa Beluntung ke sekolah.

Gagah dan pantas berlari
Contoh: Seekor kerbau yang gagah dan pantas berlari apabila berjaya memenangi perlumbaan kerbau pada peringkat Kampung Layong.

Seorang yang penyayang
Contoh: Dia melarang anaknya, Beluntung turun dari rumah ketika hujan lebat dan angin kencang kerana bimbang akan keselamatan anaknya itu.

Seorang yang berhemah tinggi.
Contoh: Dia melayani jiran-jiran yang datang ke rumahnya dengan begitu mesra dan baik.

Seorang yang bertanggungjawab.
Contoh: Dia selalu berpesan dan menasihati anaknya, Beluntung agar belajar bersungguh-sungguh ketika di sekolah.

Seseorang yang bersyukur akan anugerah Tuhan.
Contoh: Dia dan suaminya mengadakan kenduri kesyukuran atas kejayaan cemerlang Beluntung dalam peperiksaan darjah enam.


Latar Cerpen Bawod

Latar Masa

Waktu awal pagi.
Contoh Peristiwa: Beluntung mendahului ayam turun ke tanah untuk mencari kambing dan kerbaunya yang dikhuatiri mati lemas.

Waktu rehat
Contoh Peristiwa: Beluntung segera keluar darri kelas untuk mendapatkan kerbaunya, Tuyog yang ditambat pada pohon kelapa.

Waktu siang
Contoh Peristiwa: Beluntung telah menyertai pertandingan lumba kerbau peringkat Kampung Layong dan dia berjaya menjuarainya.

Seminggu yang lalu
Contoh Peristiwa: Bapa Beluntung gembira atas kejayaan Beluntung yang memperoleh 98 peratus dalam peperiksaan darjah enam.

Dalam tempoh 2 bulan
Contoh Peristiwa: Beluntung gigih ke sekolah sebagai persediaannya sebelum menghadapi peperiksaan darjah enam.


Latar Tempat

Rumah Beluntung
Tempat ibu melarang Beluntung turun dari rumah kerana hujan lebat serta pancaran kilat.

Sekolah Rendah Kerajaan Timbang Pasir
Tempat Guru Besar sekolah itu memerhatikan keadaan murid-muridnya dan halaman sekolah

Bawah pohon nangka
Tempat Beluntung menambat kambingnya, Bawod.

Sungai
Tempat Beluntung melihat ibu-ibu separuh umur sedang mencuci pinggan-mangkuk dan anak-anak muda sibuk mengangkat air

Dapur rumah Beluntung
Tempat Beluntung mendapati ibunya sedang memasak sambil tertawa riang bersam-sama dengan jiran-jiran.

Di Pesta Lumba Kerbau
Tempat Beluntung menjuarai perlumbaan kerbau yang telah diadakan di padang Kampung Layong.


Latar Masyarakat

Masyarakat yang penyayang.
Contoh Peristiwa: Ibu bapa Beluntung amat menyayangi Beluntung sebagai anak tunggal mereka.

Masyarakat yang patut dan taat akan suruhan kedua-dua ibu bapa.
Contoh Peristiwa: Beluntung patuh akan arahan bapanya supaya menambat kambingnya, Bawod pada pokok nangka sebelum dia pergi ke Pesta Lumba Kerbau.

Masyarakat yang menghormati dan melayani tetamu dan jiran.
Contoh Peristiwa: Ibu bapa Beluntung melayani kehadiran jiran-jiran ke rumah mereka dengan begitu mesra dan baik.

Masyarakat yang masih mengekalkan budaya tradisi.
Contoh Peristiwa: Ketua kampung Layong yang memeaki pakaian serba hitam memalu gong sebagai menandakan perlumbaan kerbau di kampungnya bermula.

Masyarakat pendidik yang amanah dan bertanggungjawab dalam memikul tugas.
Contoh Peristiwa: Cikgu Rambuyat mengajar murid-murid darjah enam dalam mata pelajaran Ilmu Alam dengan penuh dedikasi.

Masyarakat yang berani menyertai pertandingan walaupun berdepan dengan saingan yang kuat
Contoh Peristiwa: Beluntung berani menyertai pesta tersebut walaupun usianya masih muda .

Masyarakat kampung yang bekerjasama dalam melaksanakan aktiviti kemasyarakatan
Contoh Peristiwa: Penduduk Kampung Layong datang bekerjasama bagi meraikan kenduri kesyukuran di rumah Beluntung .

Masyarakat pelajar yang gigih menuntut ilmu
Contoh Peristiwa: Beluntung gigih ke sekolah untuk belajar walaupun terpaksa kebasahan akibat hujan lebat .


Gaya Bahasa Cerpen Bawod

Personifikasi
Contoh: Cahaya itu merayapi kawasan sekitar.

Simile
Contoh: Dia memandang kecewa ke halaman rumah yang sudah kelihatan seperti tasik kecil.

Sinkope
Contoh: “Hisyy…,asyik tanya saja,” bisik budak gemuk…

Inversi
Contoh: Di hadapannya, Tuyog tertambat pada pohon nangka.

Repetisi
Contoh: Bawod takut akan air, takut akan hujan.

Peribahasa
Contoh: Bapa tentu senang hati.


Nilai Cerpen Bawod

Nilai Keberanian
Contoh Peristiwa: Beluntung berani menyertai Pesta Lumba Kerbau perngkat kampung Layong walaupun mendapat saingan daripada peserta-peserta lain.

Nilai Tanggungjawab
Contoh Peristiwa: Cikgu Rambuyat mengajar murid-murid darjah enam dalam mata pelajaran dengan penuh tanggungjawab dan dedikasi.

Nilai Kegigihan
Contoh Peristiwa: Beluntung gigih ke sekolah untuk belajar walaupun terpaksa kebasahan akibat hujan lebat dan terpaksa menunggang kerbaunya akibat jalan kerbau.

Nilai Penyayang
Contoh Peristiwa: Ibu Beluntung melarang anaknya turun dari rumah kerana dia bimbang akan keselamatan Beluntung apabila hujan lebat dan tiupan kencang.


Pengajaran Cerpen Bawod

Kita mestilah bersifat penyayang sesama insan terutamanya kepada ahli keluarga sendiri

Kita hendaklah amanah dan bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas yang diberikan.

Kita hendaklah gigih dalam menempuh sebarang cabaran dan rintangan demi kejayaan masa depan.

Kita hendaklah sentiasa bersyukur atas kejayaan yang diperoleh.

Kita perlulah rajin dan gigih dalam menuntut ilmu demi kejayaan masa depan.

Kita mestilah berani menyertai sebarang aktiviti yang boleh memberikan manfaat kepada diri.

Kita mestilah berhemah tinggi dan berbuat baik terhadap jiran sekampung.

Sebagai seorang anak, kita mestilah patuh dan taat akan suruhan kedua-dua ibu bapa.

Kita mestilah mempunyai perasaan simpati dan belas kasihan.


Latihan Cerpen Bawod

– memberikan makanan khasiat dan secukupnya.
– menyediakan tempat tinggal yang bersesuai.
– mendapatkan rawatan sekirangnya sakit.

– Beluntung menyapu-nyapu badan Bawod dengan pucuk ubi kayu.
– Beluntung memicit-micit seekor dua semut itu sehingga hancur.

– Beluntung ingin lulus peperiksaan darjah enam.
– Menjadi pelajar terbaik SRK Timbang Pasir.

Menggeletar kedinginan.

Masyarakat yang penyayang
Contoh: Beluntung menyayangi kedua-dua haiwan peliharaannya, Bawod dan Tuyog.

Masyarakat yang gigih berusaha
Contoh: Bawod gigih membiasakan dirinya dengan air.

– Supaya dia dapat mencapai impiannya.
– Supaya dia dapat membantu keluarganya.
– Supaya dia tidak akan diejek oleh rakan-rakannya lagi.
– Supaya dia dapat membuktikan bahawa kedaifan hidup di luar bandar bukan penghalang untuk berjaya.

Menutup hidung.

Seorang yang berfikiran rasional
Huraian: Beluntung mengelakkan dirinya daripada bergaduh kerana tindakan itu adalah sia-sia.

Seorang yang mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi
Huraian: Beluntung berdiri dan bertanya kepada gurunya sebab kerbau suka makan garam.

Tidak wajar.
Tidakan ini boleh menjatuhkan maruah Beluntung. Perbuatan mengejek ini juga boleh menimbulkan kemarahanBeluntung dan berlakunya pergaduhan. Selain itu, tindakan rakan-rakan sekelas Beluntung akan menyebabkan rakan-rakan lain menjauhkan diri.

1 thought on “Nota Komsas Tingkatan 3 – Cerpen Bawod”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page