Skip to content

Contoh Karangan – Usaha mencapai harapan ibu bapa

writing 923882 1280 Contoh Karangan - Usaha mencapai harapan ibu bapa

Ibu bapa sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi insan yang berguna pada masa hadapan. Bincangkan usaha-usaha yang wajar dilakukan oleh ibu bapa untuk memastikan harapan mereka itu tercapai.

Usaha mencapai harapan ibu bapa

Ibu bapa sentiasa mengharapkan anak-anak mereka menjadi insan yang berguna pada masa hadapan. Rata-rata ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka cemerlang dalam akademik, memiliki sahsiah dan disiplin terpuji, kukuh pegangan agama, mendapat kerjaya yang baik dan memiliki keluarga yang bahagia. Tiada seorangpun ibu bapa yang mahu anak mereka hidup bergelumang dengan maksiat dan terlibat dengan perkara yang boleh merugikan diri dan keluarga mereka.

Bertepatan dengan pernyataan tersebut, Mufti negeri Kelantan, Dato’ Muhamad Shukri b. Muhammad menegaskan bahawa ibu bapa memainkan peranan yang cukup besar dalam menentukan arah tuju kehidupan anak-anak agar kehidupan mereka pada masa hadapan mendapat keberkatan dan keredaan Allah. Jadi, peranan ibu bapa sangat dominan dalam hal ini kerana mereka merupakan agen dalam menentukan kehidupan anak-anak pada masa hadapan. Oleh itu, ibu bapa wajar memainkan peranan bagi memastikan harapan mereka agar anak-anak menjadi insan yang berguna pada masa hadapan tercapai.

Ilmu agama sejak kecil

Ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka beriman dan bertakwa supaya mereka dapat membimbing diri ke arah kebaikan. Bagi memastikan harapan tersebut tercapai, ibu bapa perlu mendidik anak-anak mereka dengan ilmu agama sejak kecil lagi kerana anak-anak mudah menerima didikan pada usia yang masih kecil seperti peribahasa melentur buluh biarlah daripada rebungnya. Ilmu agama yang diajar oleh ibu bapa itu mampu menghalang anak-anak daripada terjebak dengan perkara-perkara yang boleh memudaratkan diri mereka. Ilmu agama yang kukuh dalam diri dapat membina akhlak terpuji dalam diri anak-anak, sekali gus mereka akan menjadi insan yang sempurna pada masa hadapan.

Sebagai contoh, jika ilmu agama dalam diri anak-anak menjadi utuh, anak-anak tidak akan terjebak dengan gejala sosial seperti pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan, melepak di pusat-pusat membeli-belah, merempit, lari dari rumah dan sebagainya. Hal ini demikian kerana anak-anak sudah dapat mengawal diri mereka daripada terjebak dengan demoralisasi ini oleh sebab mereka takut untuk melakukan maksiat kerana perbuatan tersebut boleh mendatangkan dosa.

Mengaji al-Quran

Seterusnya, ibu bapa juga perlu menghantar anak-anak mereka mengaji al-Quran, menghadiri kelas fardhu ain, mendengar ceramah agama supaya anak-anak dapat mempersiapkan diri dengan sifat-sifat mahmudah yang boleh memandu mereka ke arah kesempurnaan hidup. Ibu bapa perlu menghantar anak-anak mengaji al-Quran selepas waktu persekolahan supaya mereka dapat belajar tajwid dengan guru agama dan dapat membaca al-Quran dengan bacaaan yang betul. Ibu bapa juga boleh menghantar anak-anak mereka belajar fardhu ain selepas waktu persekolahan supaya anak-anak dapat mengukuhkan diri mereka dengan asas-asas agama dalam diri. Ibu bapa juga perlu menggalakkan anak-anak menghadiri ceramah agama di masjid atau surau supaya masa anak-anak terisi dengan perkara-perkara yang berfaedah.

Usaha-usaha yang dilakukan oleh ibu bapa ini mampu memastikan anak-anak mereka menjadi anak yang soleh dan solehah. Apabila anak-anak terdidik dengan ilmu agama dalam diri, maka mereka mampu untuk menjadi anak yang beriman dan hal ini menjadi impian setiap ibu bapa. Jadi jelas menunjukkan bahawa harapan ibu bapa untuk memastikan anak-anak mereka memiliki keimanan dan ketakwaan agar menjadi anak yang berguna pada masa hadapan akan tercapai jika usaha-usaha ke arah tersebut dapat dilaksanakan oleh ibu bapa.

Pendidikan yang berkualiti

Selain itu, ibu bapa juga mengharapkan anak-anak mereka cemerlang dalam pelajaran agar mereka mampu menjadi insan yang berguna pada masa hadapan. Dalam hal ini, ibu bapa perlu memainkan peranan mereka dengan memastikan anak-anak mendapat pendidikan yang berkualiti di sekolah dan juga di rumah. Ibu bapa perlu menyediakan segala keperluan anak-anak dalam pelajaran seperti membelikan sebuah komputer riba kepada anak-anak agar mereka dapat meneroka maklumat semasa dengan mudah dan cepat selaras dengan arus globalisasi yang semakin pantas kini.

Pengetahuan anak-anak yang luas mengenai isu-isu semasa sama ada dalam atau luar negara mampu mengelakkan anak-anak digelar seperti katak di bawah tempurung dalam mendepani cabaran semasa. Anak-anak yang berpengetahuan luas mampu menjadi insan yang berguna pada masa hadapan kerana mereka berupaya untuk bersaing mendapatkan peluang kerjaya yang lebih terjamin.

Sebagai contoh, Nik Nur Madihah  menyatakan bahawa walaupun kehidupan keluarganya daif tetapi ibu bapanya memikirkan pelbagai cara supaya dirinya mendapat segala keperluan dalam pelajaran dan akhirnya Nik Nur Madihah berjaya memperoleh 20A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun 2010 sehingga dijulang sebagai pelajar terbaik negara pada tahun tersebut. Jelaslah menunjukkan bahawa usaha ibu bapa menyediakan segala keperluan anak-anak dalam pelajaran menyebabkan anak-anak berjaya dalam peperiksaan.

Kelas tuisyen

Selain menyediakan keperluan anak-anak dalam pelajaran, ibu bapa juga boleh menghantar anak-anak mereka ke kelas tuisyen pada hujung minggu bagi memantapkan persiapan anak-anak menghadapi peperiksaan kelak. Ibu bapa boleh memilih guru tuisyen yang terbaik untuk anak-anak mereka kerana perkara yang paling penting ialah anak-anak dapat mempersiapkan diri dengan teknik menjawab yang tepat. Persiapan ini menyebabkan anak-anak mereka berasa yakin untuk menghadapi peperiksaan kelak. Usaha ibu bapa ini secara tidak langsung menjadikan anak mereka berada dalam keadaan bersedia sebelum menghadapi peperiksaan dan akhirnya berupaya meraih keputusan yang cemerlang.

Apabila anak-anak cemerlang dalam peperiksaan, maka mereka mampu mengatur hidup dengan mudah terutama dapat memilih institusi pengajian yang terbaik dengan biasiswa yang ditaja oleh kerajaan. Jadi sudah terang lagi bersuluh, usaha ibu bapa agar anak-anak mereka cemerlang dalam pelajaran mampu menjadikan anak-anak mereka sebagai insan yang berguna pada masa hadapan sekali gus dapat merealisasikan hasrat ibu bapa untuk melihat anak-anak mereka berjaya dalam hidup.

Contoh Karangan berkaitan:
Persediaan dan Usaha untuk mencapai Kerjaya Impian
Cara belajar yang berkesan untuk mencapai kecermelangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page